EN

MJ

VeganChallenge app

VeganChallenge app VeganChallenge app

Opdrachtgever: VeganChallenge (Nederlandse Vereniging voor Veganisme)
Project: Ontwerpen van een lo- en hi-fi prototype van een mobiele applicatie voor (de deelnemers van) de VeganChallenge
Proces: 1. Research, 2. Plan, 3. Design, 4. Prototype, 5. Test, 6. Deliver en 7. Verbetering
Tools: Paper Prototyping, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Marvel App
Resultaat: Interactief prototype, documentatie, presentatie bij VeganChallenge

Samenvatting

1. Samenvatting

De VeganChallenge groeit snel: steeds meer mensen doen meermaals per jaar mee. Naast het aanbieden van informatie op de website, wil de VeganChallenge een app aanbieden aan de deelnemers. Gedurende ruim twee maanden ben ik bezig geweest met het ontwerpen van een lo- en hi-fi prototype. Het eindresultaat heeft gediend als versie 1.


Rol: Gedurende dit project was ik de enige designer in het team en werkte zelfstandig. Ik organiseerde co-creatie sessies met multidisciplinaire designers in mijn netwerk op momenten dat ik feedback op mijn proces en product wenste. Na het project is er van beide kanten enthousiast besloten de VeganChallenge app verder te ontwikkelen en realiseren.

Situatie: De VeganChallenge is een project van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (de grootste Nederlandse organisatie in vegan outreach) met als doel het zoveel mogelijk mensen zo makkelijk mogelijk te maken veganistisch te eten. Drie keer per jaar (in januari, april en oktober) start er een challenge. Met de slogan ‘Daag jezelf uit!’ is de VeganChallenge letterlijk een uitdaging die deelnemers met zichzelf aangaan. Naast het aanbieden van informatie via de website wil de VeganChallenge een mobiele applicatie ontwikkelen voor hun deelnemers.

Uitdaging: Het zal een uitdaging worden om essentiële punten van de website om te zetten naar de mobiele applicatie. Het zal echt een mobiele applicatie moeten worden en niet een vertaling naar een mobiele website.

Doel: Om een klikbaar hi-fi prototype te kunnen bekijken op een mobiele telefoon en hiermee een goede indruk te krijgen hoe de zogenaamde VeganChallenge app er ‘in het echt’ uit zou kunnen zien.

Hoofdvraag

Hoofdvraag


    Op welke manier kan ik een website vertalen naar een mobiele applicatie die gebaseerd is op context-awareness, met als hoofddoel zoveel mogelijk deelnemers van de VeganChallenge te krijgen en als secundair doel deze deelnemers zoveel mogelijk gebruik te laten maken van deze mobiele applicatie?

Deelvragen:

    1. Wat zijn de verschillen tussen de website en de VeganChallenge app? 2. Waar moet de nadruk van de VeganChallenge app op liggen? 3. Welke elementen dienen er sowieso in de VeganChallenge app te zitten? 4. Welke elementen dienen er absoluut niet in de VeganChallenge app te zitten? 5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deelnemers na de VeganChallenge de VeganChallenge app op hun telefoon zullen laten staan?


VeganChallenge

VeganChallenge


Jaarlijks worden in april en oktober deelnemers ondersteund met recepten en weekmenu’s, tips en tricks, een persoonlijk voedingsadvies en een online community.

Onderzoeksfase

2. Onderzoeksfase

De onderzoeksfase bestond uit het onderzoeken van de doelgroep, het analyseren van de doelgroep, het onderzoeken van de organisatie, het onderzoeken van concurrentie, het opstellen van business needs, het onderzoeken van de website versus de app, het opstellen van een conceptual scenario en het opstellen van een context-analyse.


Enquête

Enquête


Om een inzicht te krijgen in de verwachtingen van de doelgroep, heb ik een enquête opgesteld en verstuurd onder eerdere en huidige deelnemers van de VeganChallenge. De enquête is geplaatst op Facebook.


Doelgroep
Doelgroep
Doelgroep

Doelgroep


Ruim 80% van de respondenten is vrouw, ruim 30% kwam in contact met de VeganChallenge via Facebook en ruim 40% deed mee aan de VeganChallenge om dierenleed, uit nieuwsgierugheid, het milieu en hun gezondheid.


Enquête
Enquête

Kernwaarden


Ruim 80% van de respondenten zou de VeganChallenge app installeren en gebruiken gedurende de VeganChallenge. Kernwaarden: motivatie, stimulatie, inspiratie, communicatie, simplicity, interactie, onderweg, informatie.


Persona
Profiel

Meer afbeeldingen  

Profile
Boodschap
Boodschap
Boodschap
Ervaring

Persona’s en profielen


Er zijn verschillende soorten deelnemers van de VeganChallenge met verschillende soorten gebruikersbehoeftes. Deelnemers hebben voornamelijk behoefte aan motivatie, stimulatie en inspiratie (informatie). Ook willen ze graag in contact komen met andere deelnemers en tips en ideeën uitwisselen (communicatie).

Conceptfase

3. Conceptfase

De conceptfase bestond uit het opstellen van app opties, het opstellen van app concepten en het kiezen van een concept.


Concepten
Concept

Concepten


Het eerste concept vervult voornamelijk de behoefte naar informatie, het tweede concept de behoefte naar communicatie. Na brainstormen over de opties hebben we gekozen voor het eerste concept, waarbij het tweede concept in latere versies uitgebreid zal gaan worden.

Ontwerpfase

4. Ontwerpfase

De ontwerpfase bestond uit het ontwerpen van een paper prototype, het ontwerpen van een lo-fi prototype en het testen van het lo-fi prototype met de doelgroep.


Schetsen

Meer afbeeldingen  

Schets
Schets
Schets

Schetsen


Voorafgaande aan het maken van het lo-fi prototype heb ik diverse schetsen gemaakt in mock–ups en hier een paper prototype van gemaakt. In co-creatie sessies heb ik met de opdrachtgever, de doelgroep en mede designers gebrainstormd over het proces en het product.


Lo-fi prototype

Meer afbeeldingen  

Lo-fi prototype

Lo-fi prototype


Na de co-creatie sessies heb ik de schetsen omgezet naar het lo-fi prototype. Ik heb het klikbaar gemaakt voor desktop en mobiel.


Gebruikerstest

Gebruikerstest


Het lo-fi prototype is getest door de doelgroep. Hieruit kwam diverse feedback naar voren dat in het hi-fi prototype verwerkt is.


Feedback

Feedback


Motivatie, stimulatie en inspiratie: drie keywords die sterk naar voren kwamen uit de gebruikerstest en in de feedback.

Realisatiefase

5. Realisatiefase

De realisatiefase bestond uit het ontwerpen van een hi-fi prototype en het opstellen van een advies aan de opdrachtgever.


Hi-fi prototype

Meer afbeeldingen  

Hi-fi prototype

Hi-fi prototype


De eerste versie van het hi-fi prototype (met aanpassingen van feedback op het lo-fi prototype) dat ik klikbaar heb gemaakt voor desktop en mobiel.


VeganChallenge app

VeganChallenge app


Versie 1.0 van de VeganChallenge app: een volledig klikbaar hi-fi prototype dat te bekijken is op een mobiele telefoon.

Evaluatiefase

6. Evaluatiefase

De evaluatiefase bestond uit de evaluatie van het proces en de evaluatie van de producten.


VeganChallenge app 2.0

VeganChallenge app 2.0


Statistieken, agenda en buddies: drie belangrijke aandachtspunten in de volgende versie. Versie 2.0 is in ontwikkeling.

Stuur een bericht*

*Of contact me via  WhatsApp