Opdrachtgever: Stichting Kinderboerderij Westerweide
Project: Het ontwerpen van een website en (online) presence voor Stichting Kinderboerderij Westerweide
Proces: 1. Research, 2. Plan, 3. Design, 4. Prototype, 5. Test, 6. Deliver en 7. Verbetering
Tools: Paper Prototyping, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Marvel App
Resultaat: Interactief prototype, documentatie, presentatie bij Westerweide
1. Samenvatting
Stichting Kinderboerderij Westerweide heeft in maart 2020 officieel Dierenweide Westerweide overgenomen van de gemeente Katwijk. De stichting zoekt nu sympathisanten. Naast de gebruikelijke Facebookpagina komt er een website waarmee de stichting sympathisanten zal gaan werven die de stichting een warm hart toedragen.
Rol: Gedurende dit project was ik de enige designer in het team en werkte ik zelfstandig. Ik organiseerde co-creatie sessies met multidisciplinaire designers in mijn netwerk op momenten dat ik feedback op mijn proces en product wenste.
Situatie: Stichting Kinderboerderij Westerweide zoekt sympathisanten: mensen die de stichting een warm hart toedragen en de stichting (financieel) willen steunen. Op dit moment heeft de stichting een Facebookpagina waarop onder andere nieuws, foto’s en agendapunten worden gedeeld. Daarnaast is de stichting actief op Instagram. De stichting wil een website.
Uitdaging: Een heldere manier vinden om zowel volwassenen (het grootste segment van de doelgroep dat financiert) als kinderen (het grootste segment van de doelgroep dat bezoekt) aan te spreken via de website.
Doel: Binnen een aantal maanden een website opzetten die correspondeert met de Facebookpagina.
Hoofdvraag
Op welke manier kunnen de twee segmenten van de doelgroep optimaal aangesproken worden via de website en wat zijn de speerpunten van de stichting?
Huidige situatie
Op dit moment heeft de stichting een Facebookpagina waarop onder andere nieuws, foto’s en agendapunten worden gedeeld. Daarnaast is de stichting actief op Instagram.
2. Onderzoeksfase
De onderzoeksfase bestond uit het onderzoeken van de twee segmenten van de doelgroep, het analyseren van de doelgroep en het opstellen van speerpunten.
Speerpunten
Het belangrijkste doel van de stichting is het werven van financiële steun. Het zoeken van sympathisanten: mensen die de stichting een warm hart toedragen. De doelgroep van de stichting bestaat uit twee segmenten: volwassenen en kinderen. Het segment volwassenen zal voor het meerendeel zorgen voor de financiële steun. Het segment kinderen zal voor het meerendeel zorgen voor bezoek. Om deze segmenten gecombineerd optimaal aan te spreken, heb ik 5 speerpunten opgesteld:
Speerpunt 1: Bezoek ons. Mensen kunnen tijdens openstellingen, evenementen en activiteiten de weide bezoeken.
Speerpunt 2: Adopteer een dier. Mensen kunnen op afstand een dier adopteren en zo jaarlijks een bijdrage leveren.
Speerpunt 3: Doe een gift. Mensen kunnen via een QR-code een eenmalige gift doen.
Speerpunt 4: Word donateur. Mensen kunnen donateur of sponsor worden en zo maandelijks of jaarlijks een bijdrage leveren.
Speerpunt 5: Koop cadeaus. Mensen kunnen in de winkel van de weide verse producten en cadeaus kopen.
Speerpunten 2, 3 en 4 zijn het belangrijkst en zullen prominent aanwezig zijn op de website.
3. Conceptfase
De conceptfase bestond uit het verwerken van de 5 speerpunten van de stichting in de website, het opstellen van website concepten en het kiezen van een concept.
Meer afbeeldingen
Carousel
Bij het bezoeken van de website wil ik de bezoeker direct aanspreken via de speerpunten tot het steunen van de stichting. De 5 speerpunten zijn verwerkt in een carousel bovenaan de homepagina: 1. Bezoek ons (bezoeken), 2. Adopteer een dier (adopteren), 3. Doe een gift (doneren/eenmalige gift), 4. Word donateur (doneren) en 5. Koop cadeaus (kopen).
4. Ontwerpfase
De ontwerpfase bestond uit het ontwerpen van een huisstijl: een kleurenpalet, een styletile en een logo.
Huisstijl
Na feedback op meerdere concepten van het bestuur en betrokkenen van de stichting heb ik het logo, kleurenpalet, typografie, iconografie, navigatie en de algemene look & feel opgesteld.
5. Realisatiefase
De realisatiefase bestond uit het ontwerpen van de belangrijkste secties op de homepagina.
Hi-fi prototype
Na het ordenen van de belangrijkste secties op de homepagina, ben ik begonnen met het opstellen van het klikbare hi-fi prototype. Het hi-fi prototype is te bekijken op desktop, tablet en mobiel.
Welkom
In de header zijn de 3 belangrijkste speerpunten (adoptie, eenmalige gift, donatie) verwerkt in call–to–action buttons. Direct onder de carousel met de 5 speerpunten van de stichting staat een link naar de facebookpagina, aangezien de stichting voornamelijk met de doelgroep (bezoekers) via social media.
Meer afbeeldingen
Carousel
De 5 speerpunten verwerkt in een carousel dat bovenaan de homepagina staat: 1. Bezoek ons (bezoeken), 2. Adopteer een dier (adopteren), 3. Doe een gift (doneren/eenmalige gift), 4. Word donateur (doneren) en 5. Koop cadeaus (kopen).
Agenda
Direct onder het welkom bericht is een agenda geplaatst met de 4 laatste activiteiten en evenementen. Een mouse–over laat de data zien.
Huisregels
Op de pagina 'Huisregels' staan de belangrijkste regels die de stichting hanteert voor bezoekers van de kinderboerderij.
ANBI–status
Op de pagina 'ANBI–status' staat informatie over de ANBI–status, organisatie informatie, bestuursinformatie en publicatieplicht.
Bewoners van de weide
Op de pagina 'Bewoners van de weide' staat beknopte informatie over het adopteren van een dier met een verwijzing naar de pagina 'Hoe werkt adoptie?' met uitgebreide informatie. De bewoners van de weide zijn weergegeven met kleurrijke portretfoto’s die verwijzen naar een pagina met info over het adoptiedier in een paspoort en een adoptie aanvraag formulier.
Hoe werkt adoptie
Op de pagina 'Hoe werkt adoptie?' staat informatie over het adoptieproces. Tevens is er een prijzenlijst weergegeven van de adoptiedieren.
Paspoort
Zodra de bezoeker op een portretfoto van een adoptiedier klikt, wordt hij/zij verwezen naar de pagina van het adoptiedier met zijn/haar paspoort en het adoptie aanvraag formulier.
Adoptie aanvraag (formulier)
Het adoptie aanvraag formulier, waarmee de bezoeker een dier kan adopteren of een adoptiedier cadeau kan geven.
Adoptiecertificaat
Zodra de bezoeker een dier heeft geadopteerd, krijgt hij/zij binnen een maand het adoptiecertificaat opgestuurd.
Openstellingen
Op de pagina 'Openstellingen' staat beknopte informatie over het bezoeken van de kinderboerderij.
Doe een gift
Op de pagina 'Doe een gift' staat informatie over het doen van een eenmalige gift. Via een QR–code kan de bezoeker van de website op een eenvoudige en snelle manier een gift doen.
Word donateur
Op de pagina 'Word donateur' staat informatie over het worden van donateur of sponsor. Via een donatie formulier kan de bezoeker van de website zijn/haar gegevens invullen.
Koop cadeaus
Op de pagina 'Koop cadeaus' staat informatie over de winkel van de kinderboerderij en is een greep uit de verse producten en cadeaus te zien.
Steun ons
Op de homepagina, voordat de bezoeker van de website naar de footer scrollt, staan nogmaals de 5 speerpunten weergegeven om de bezoeker aan te zetten tot actie.
Footer
In de footer zijn de contactgegevens, een sfeerfoto van de weide, een sitemap en links naar social media weergegeven.
Meer afbeeldingen
Dranghekbanners
Naast de website heb ik tevens 11 banners ontworpen die gebruikt kunnen worden voor dranghekken bij activiteiten en evenementen.
Polaroids
Voor de adoptiedieren heb ik voor tijdens activiteiten en evenementen polaroids ontworpen die bij een marktkraam gebruikt kunnen worden.
6. Evaluatiefase
De evaluatiefase bestond uit de evaluatie van het proces en de evaluatie van de producten.
Westerweide website 2.0
De komende periode zal de stichting zich richten op het werven van sponsoren. Er wordt gedacht aan het opzetten van projecten waarvoor geld geworven kan worden. Ook wil de stichting vorm gaan geven aan faciliteiten en evenementen, zoals het geven van kinderfeestjes.